De kracht van beweging: Hoe sporten invloed heeft op je mentale gezondheid

Bij Fitnessclub Nederland streven we naar een gezonde leefstijl. Dit uit zich niet alleen in je fysieke gezondheid, maar ook je mentale gezondheid. Zo zitten mensen na het bewegen vaak lekkerder in hun vel en geloven ze meer in hun eigen kunnen. In deze sportblog duiken we dieper in op de invloed van sporten op je mentale gezondheid.

Toename in neurotransmitters

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je een goed gevoel krijgt na het sporten? Dat komt doordat lichaamsbeweging invloed heeft op de chemie van je brein. Tijdens het bewegen vindt er een toename plaats in een aantal neurotransmitters (chemische stoffen die betrokken zijn bij de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen), waaronder endorfine, dopamine en serotonine. Deze neurotransmitters spelen allemaal een rol bij het reguleren van stemming, emoties en verschillende lichaamsfuncties. Hiervan lichten we de belangrijkste toe.

 

Meer zelfvertrouwen

Bewegen heeft een positieve invloed op je zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen bestaat namelijk onder andere uit je fysieke eigenwaarde en je geloof in eigen kunnen. Bewegen heeft hier een positieve invloed op doordat je nieuwe vaardigheden leert tijdens het sporten, waardoor het gevoel van controle versterkt wordt. Dit kan echter in het begin, wanneer je net begint met sporten, nog tegenvallen. Dan kun je juist wat onzekerder zijn over je eigen kunnen. 

 

De beleving van plezier

Het ervaren van plezier tijdens het sporten blijkt een van de belangrijkste invloeden te hebben op motivatie. Het deelnemen aan groepslessen of samen trainen in onze fitnessruimte geven je mentale gezondheid een boost. Dit komt doordat je sociale steun en interactie hebt en het gevoel van eenzaamheid verminderd wordt.

Lees meer voer de voordelen van samen sporten

 

Verbeterde slaapkwaliteit en minder vermoeidheid

Regelmatige lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je minder snel een vermoeid gevoel en weinig energie hebt. Daarbij val je sneller in slaap en slaap je dieper. Dit komt doordat je brein een signaaltje krijgt dat er herstelbehoefte is na je workout. Door het bewegen is er namelijk schade aan de spieren ontstaan, dit wordt hersteld in je diepe slaap. Daarbij komen er tijdens het sporten ook stofjes vrij die invloed hebben op je slaapdruk.

 

Stressbestrijding en ontspanning

In een wereld die steeds veeleisender wordt, biedt sporten een uitstekende uitlaatklep voor stress. Het helpt niet alleen bij het verminderen van stresshormonen, maar het biedt ook een kans om je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Of je nu de voorkeur geeft aan een intensieve cardiosessie, krachttraining of yoga, de fysieke inspanning draagt bij aan je mentale gezondheid.